Ga naar Leiderschapsprogramma

Blog

De 3 leiderschapslessen van Sytse Sijbrandij!

Jan 24, 2022
De 3 leiderschapslessen van Sytse Sijbrandij

December 2021 las ik in het NRC een interview met Sytse Sijbrandij. Een 42-jarige man die door de beursgang van zijn bedrijf GitLab miljardair is geworden. Sytse was voor mij een onbekende man, maar door zijn interview in het NRC kwam hij al vrij snel in mijn lijst van ‘inspirerende leiders’. Hij kwam daarin terecht niet omdat hij uitblinkt in tact of in kracht. Nee, hij inspireerde mij, omdat hij transparantheid zowat tot een religie heeft gemaakt in zijn bedrijf. Zelfs zover dat hij met zijn eigen handboek komt met do’s en don’ts als je met hem in gesprek bent!  In deze blog neem ik je mee in de 3 leiderschapslessen die we allemaal kunnen leren van Sytse Sijbrandij!

Leiderschapsles 1: ken jezelf door en door als leider

Als je je niet bewust bent van het gedrag dat je laat zien, weet je dus ook niet wat voor effect dat op de ander kan hebben.  

Het is zo van belang dat je je als leider bewust bent van jouw manier van communiceren en van het gedrag dat je laat zien, zodat je weet waar jouw gedrag een negatief effect kan hebben bij de ander. Zoals je ziet wordt er de nadruk gelegd op ‘kan hebben’, het hoeft niet zo te zijn, maar wees je bewust van je zwakke punten.

We hebben zo vaak nog het gevoel dat onze zwakke punten er niet mogen zijn. Je hoort ook veel dat we onze kracht nog sterker moeten maken. Niet van een 3 een 5 proberen te maken, maar van een 7 een dikke 8 of zelfs een 9. Hier ben ik het ook mee eens. Weet wat jouw kracht is als leider en maak dit nog sterker. Dit kan alleen niet losstaan van jouw zwakheden. Als je hier geen aandacht aan geeft en je doet net alsof die er niet zijn, dan gaat het mis. We denken ook dat jouw zwakheden als leider je een minder goede leider maken. Ik ben ervan overtuigd dat het goed kennen van jezelf juist een groot onderdeel is van wat een goede leider goed maakt.

 We komen dan ook direct op leerpunt 2 uit.

Leiderschapsles 2: schaam je niet voor je zwakke punten als leider 

Sytse schrijft op zijn website dat hij transparantie en directheid heel belangrijk vindt in zijn manier van werken. Hij heeft daarom een lijst met zijn zwakke punten online gezet. Hij schaamt zich niet voor deze lijst. Hij laat zien dat de hele wereld je zwakheden-lijst kan opzoeken en dat je ondertussen nog steeds een goede leider kan zijn met een mega succesvol, internationaal bedrijf.  

Het delen van zijn lijst (zijn handboek) doet hij niet om zijn zwakke punten te gebruiken als excuus. Hij schrijft heel duidelijk dat hij volledig, voor de volle 100%, verantwoordelijk is voor het verbeteren van zijn lijst. De reden dat hij deze punten met iedereen deelt heeft te maken met 2 redenen:

  1. Sytse wil dat mensen weten dat het niet hun fout is, maar dat het ligt bij Sytse zelf.
  2. Hij wil verbeteren en Sytse hoopt met het delen van zijn handboek dat mensen hem helpen met het verbeteren en hun mond durven open te doen.

 Als je net doet alsof je zwakke punten er niet zijn of dat ze niet zo’n effect kunnen hebben, dan vergroot je het alleen maar. Het wegmoffelen maakt dat mensen zich juist geen houding weten met jouw zwakke punten of dat ze niet iets durven zeggen over het effect. Dat laatste kan weer zorgen voor ineffectieve gesprekken en kan zelfs zorgen voor psychologische onveiligheid binnen jouw team of organisatie. Sytse heeft een fantastische manier gevonden om de psychologische veiligheid te waarborgen in zijn gesprekken en daar zit ook gelijk les nummer 3 over leiderschap in.

Leiderschapsles 3: geef suggesties en permissie als leider aan mensen rondom jouw zwakheden

Het krachtigste stuk van het handboek dat Sytse online heeft staan over zichzelf is dat hij bij elk punt een suggestie of permissie geeft aan je om te doen tijdens een gesprek met hem. Twee mooie en krachtige voorbeelden voor leiders zijn:  

 ‘I come across as negative since I focus on what can be improved. It is OK to ask “what recent improvements are you happy about?”

‘When in a rush I will jump to conclusions, it is OK to ask ‘can we take more time to discuss this?”

Wat je Sytse hier goed ziet doen is dat hij de ander permissie geeft om bepaalde vragen te stellen die we vaak niet durven te stellen in zo’n situatie. Hij opent hiermee letterlijk de deur om dit wel te doen. Hij opent niet alleen de deur, hij zet ‘m wagenwijd open. Het is OK om te vragen: kunnen we meer tijd nemen om hierover te discussiëren?

Hoe krachtig is dat als je dat doet als leider?! Ik ben ervan overtuigd dat je juist in jouw zwakheden kracht kunt laten zien door er licht op te schijnen! 

Een mooi hulpmiddel om je krachten én zwakheden op tafel te leggen is een DISC en drijfveren analyse. Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis gesprek in van een half uur waarin ik je alles vertel hierover via deze link: https://go.oncehub.com/WilmavanDijk

Wil je meer lezen van het handboek van Sytse Sijbrandij? Check dan deze link: https://about.gitlab.com/handbook/ceo/