Ga naar Leiderschapsprogramma

Blog

De top 3 boekentips voor een leerzame zomer!

Jun 30, 2021
 

De top 3 boekentips voor een leerzame zomer!

De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om weer eens een boek erbij te pakken of ‘m dit keer uit te lezen, omdat je de tijd hebt. In de video hierboven deel ik de top 3 boekentips voor een leerzame zomer! Wil je de video op dit moment liever niet bekijken, maar juist lezen? Dan heb ik de tekst hieronder voor je uitgewerkt. In deze blog dus de top 3 boekentips van mij voor jou voor een heerlijke & leerzame zomer!

Boek 1: De Keuze van Edith Egar

 

Op nummer 1 het indrukwekkende boek: de keuze van Edith Egar. Edith was 16 jaar oud toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd. Edith heeft het overleefd. Echt nog maar net op tijd… Er was 1 ding wat haar hielp en nog helpt... Edith is tot op de dag van vandaag in staat om in elke situatie te zien dat ze een keuze heeft, altijd en overal. En ze heeft de moed om die keuze te maken. De keuze waarvan ze weet dat die niet altijd het makkelijkst is, maar wel uiteindelijk het best voor haar geest. Mentaal is dit 1 van de sterkste vrouwen die ik ‘ken’. Aanrader!

 Boek 2: Empathie van Roman Krznaric

Op nummer 2 koos ik voor het boek: Empathie van Roman Krznaric. Tijdens de Master Learning & Innovation las ik dit boek en haalde ik er veel inspiratie uit voor het schrijven van mijn masterthesis ‘teamleren is een groepsproces’. Mijn favoriete hoofdstuk gaat over de gesprekken die we hebben met elkaar. Hij geeft aan dat praten 1 van de essentiële manieren is waarop we het innerlijke emotionele leven en de ideeën van anderen kunnen begrijpen. In zijn boek heeft hij het over 6 kwaliteiten die nodig zijn voor een goed gesprek. Welke zes dat zijn? Lees dit boek of wacht totdat ik er een andere blog over heb geschreven :-)

 Boek 3: Beste Obama. 

Op nummer 3: Beste Obama. Ontwapenende briefwisselingen met de 44ste president. Schrijven: het is een vak apart. Alles wat op papier staat, kan anders gelezen en geïnterpreteerd worden. President Obama kreeg in zijn ambtstermijn miljoenen brieven. Elke dag zocht een team van toegewijde medewerkers en vrijwilligers 10 brieven uit die de president zelf las én beantwoordde.

Inzicht in het systeem wat ze hadden om van honderden brieven per dag naar 10 te gaan, is opzichzelf al een reden om dit boek te lezen. Maar twee andere redenen om dit boek te lezen, zijn in mijn ogen:

  1. Inwoners van Amerika van alle soorten en maten schreven brieven aan president Obama. En echt alles kwam aan bod, armoede, rijkdom, ziekte, werkloosheid, blijdschap, afstuderen.. Heel interessant om door dit boek een inkijkje te krijgen in het land Amerika en zijn inwoners.
  2. Je krijgt een deel van Obama te zien dat ik inspirerend vond om te lezen. Hij is, in mijn ogen, heel goed in het beantwoorden van de brieven op een compassievolle manier en tegelijkertijd niet zich mee te laten slepen door alle emotie.

In mijn eigen leiderschapsprogramma voor vrouwelijke leiders noem ik dat ‘rechte rug en een nieuwsgierig hart’. En niet geheel onbelangrijk: het boek leest lekker weg.

Ook ik heb binnenkort heerlijk vakantie en mijn boekenlijst mag nog aangevuld worden. Welke boekentip heb jij voor mij deze zomer? Mail mij gerust jouw boekentip door hier te klikken.

Ik wens je een hele fijne en leerzame zomer toe!