Ga naar Leiderschapsprogramma

Blog

De nummer 1 fout die je beter kunt vermijden als je twijfelt.

May 10, 2021
Twijfel als leidinggevende

“Er komen scheurtjes in mijn leiderschap, Wilma…”

Ik blijf bewust stil.

“Het is niet dat ik denk dat ik het perfect moet doen of foutloos ben. Het is gewoon dat ik nu keuzes moet maken die pittig zijn. Er moet iemand weg en dat brengt onrust met zich mee. En ik wil het gewoon wel goed doen. Ach ik hoop gewoon dat ik het goed doe, maar weet het niet zeker.”

Ik blijf nog steeds stil.

“Ja, ik wil ik het graag goed doen voor de organisatie, het team. Ik wil dat graag horen..”

En daar zat het punt. Ik bleef niet langer stil en begon uit te leggen.

Als mens willen wij (yes, jij & ik ook) waardering krijgen en horen dat we ertoe doen. Vanuit de Transactionele Analyse noemen we dat strooks.

In deze sessie ging het niet over de soorten strooks, maar de vraag: Van wie verwacht je een strook? En… is dat de juiste persoon?

Wat is een strook? 

Een strook wordt uitgelegd binnen de Transactionele Analyse als een eenheid van erkenning. Als jij een strook ontvangt dan word je voorzien in je behoefte aan aandacht, aanraking en erkenning. Een strook kan zowel verbaal als non-verbaal zijn, bijvoorbeeld een compliment of een glimlach. Een strook is niet standaard positief en kan ook negatief zijn, denk bijvoorbeeld aan gefronste wenkbrauwen van de ander of een verwijt.

Waarom heb jij strooks nodig?  

We hebben allemaal strooks nodig in ons leven. Je wilt zien, horen, merken dat de ander je ziet. Of het nu positief of negatief is. Je ziet dit heel mooi bij kinderen. Als ze even geen aandacht krijgen, dan gaan ze negatief gedrag vertonen, want ze hebben liever een negatieve strook dan geen strook op dat moment. We zijn dus door de dag heen constant op zoek naar bevestiging en erkenning. 

Tijdens mijn coaching kom ik het vaak tegen: indirect strooks van mensen verwachten die het niet kunnen geven. In dit specifieke geval van het verhaal bovenaan verlangde deze leider indirect naar een strook van haar teamleden. Terwijl haar team in een onrustige fase zit vanwege een ontslag. 

Als leider herkennen we allemaal dat je twijfelt aan jezelf en aan de keuzes die je maakt of hebt gemaakt. Dat je dan erkenning en bevestiging zoekt is heel menselijk en ook goed. Waar je je bewust van moet zijn, is: aan wie vraag ik dit? En is dit de juiste persoon om mij dit te geven? Personen die het deze leider wel kunnen geven zijn mededirecteuren of haar bestuurder. 

Vraag voor jou:

Ben jij je bewust van wie je indirect strooks verwacht? En nog belangrijker: is dat iemand die het jou wel of niet kan geven?