Ga naar Leiderschapsprogramma

Blog

Hoeveel BOMmetjes heb jij gepland deze week?

May 11, 2021
tot rust komen

Als leider ben je druk. Je dagen zijn vol en je hebt veel verschillende projecten op jouw bordje liggen. Time-management is ook een hot thema in deze tijd. Je kijkt naar al je activiteiten en propt jouw agenda zo vol mogelijk en werkt dan zo effectief mogelijk. Als het allemaal past in een dag, dan zeggen we dat je goed bent in time-management. Terwijl de kans groot is dat je volledig vergeet om te kijken naar je energielevel. Bekijk jij de activiteiten in jouw planning wel eens vanuit energy-management? Is er sprake van balans? Heb je elke dag een aantal (korte) momenten dat je kunt opladen? 

BOM: Bewuste Oplaad Momenten

Als je werkt met een BOM plannen in je agenda, dan plan je een Bewust Oplaad Moment.  Een moment waarop je even kan opladen, zodat je weer met nieuwe energie de rest van de dag doorkomt. Een BOM is een moment waarop je hersenen echt even tot rust kunnen komen door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken. 

Wat geeft geen echte nieuwe energie? 

Wist je dat...

  • YouTube filmpjes kijken voor onze hersenen nog steeds hard werken is?
  • Luisteren naar een podcast ook hard werken is voor je hersenen?
  • Op de bank scrollen door je telefoon ook?

Voelt het wel als ontspanning? Dat klopt! Het lastige is dat deze inspanning gemaskeerd wordt, doordat er geluksstofjes vrijkomen bij het lezen van leuke berichten of het kijken van leuke filmpjes. Dit geeft het gevoel dat het ontspannend is om te doen, terwijl het in werkelijkheid nog steeds onze hersenen uitput en flink aan het werk zet. Echt ontspanning voor je hersenen/hoofd is dus letterlijk niks doen wat inspanning vraagt van je hersenen. Naar buiten staren, een wandeling door de natuur of een taartje eten met lieve familie of vrienden. Al kan dat laatste een flinke uitputting zijn voor je hersenen als je peuter alle taartjes in de winkel wel wil opeten haha!


Besef dat een BOM er voor iedereen anders uit kan zien, de één krijgt energie van winkelen en de ander kost dit juist energie. Weet je niet wat dit voor jou kan zijn? Ga voor jezelf na waar je echt ontspannen (mentaal) uitkomt en plan dit bewust in je agenda om de balans te krijgen tussen energievreters en energieopladers. En plan ook een korte BOM per dag waarop je je hersenen echt rust gunt. 

Vraag voor jou:

Welke BOM heb jij ingepland voor vandaag>