Ga naar Leiderschapsprogramma

Blog

Waarom is het zo belangrijk om jezelf te kennen als je leider bent?

May 11, 2021
grote dromen dromen

 

Voor het online-magazine Fleurrijk werd ik onlangs geïnterviewd door de leuke Hanna! Benieuwd waarom ik het zo belangrijk vind dat je jezelf als leider goed kent? Lees dan het interview! 


‘Als een vrouw tegen mij zegt: ‘het overkomt mij allemaal’, kan ik fel zijn. Je mag leren opstaan! Je hebt een stem, je moet alleen leren te gebruiken.’ Wilma deelt vandaag de inzichten die ze opdeed over leiderschap, grote dromen en het leven in seizoenen.

Kan je je eerst voorstellen?

‘Mijn naam is Wilma, ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik ben begonnen in het onderwijs, maar na een paar weken dacht ik: wat doe ik hier? Niet omdat ik de studenten of het vak niet leuk vond, maar ik had het idee dat ik telkens hetzelfde deed. Ik besloot de master Learning en Innovation te volgen, waarin leiderschap voor een groot gedeelte naar voren kwam. Dat ontstak een vuurtje vanbinnen; dat wilde ik ook in de praktijk brengen! Toen de vacature voor afdelingsmanager vrijkwam, hoefde ik niet lang na te denken. Tijdens het uitvoeren van deze functie ben ik keihard tegen fouten van mijzelf aangelopen. Als leider kan je op papier een mooie visie ontwikkelen, maar mijn karakter leek daar soms mee te botsen. Van de ander verwachten dat ze doen wat je zegt, is geen leiderschap. Ik kijk met een positief gevoel op die periode terug. Daarna ben ik in het bedrijfsleven gaan werken, waar de reuring te vinden was die ik soms in het onderwijs miste. Ik kwam bij de sales in een IT-bedrijf terecht. Ik had totaal geen verstand van IT, maar ik dacht: ik neem mijzelf mee. Ik ging ervoor. Al vrij snel miste ik wel mijn eigen team en om als leider de taak te hebben om de ander verder te helpen. Ik besloot mij in te schrijven in de Kamer van Koophandel. Ik wilde andere vrouwen helpen om zich te ontwikkelen in leiderschap. En dat kan via mijn bedrijf Stoutmoedig. 

Hoe ben je op deze bedrijfsnaam gekomen?

‘Toen ik vertrok in het onderwijs, waren er diverse collega’s die speeches gaven. Een docent die talig onderlegd was, noemde mij een moedig persoon die dingen niet uit de weg gaat. Hij zei: ‘Je bent tegelijkertijd iemand die het net wat anders doet.’ Daar reageerde iemand op: ‘Is stoutmoedig geen Bijbels woord?’ Aan dit woord moest ik weer denken toen ik mijn eigen bedrijf begon.’

Je schrijft: ‘Ik weet wat het is om ambitieus te zijn.’ Kan je daar meer over delen?

‘Ik heb best geworsteld met mijn ambities. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin en geloof dat God mij grote dromen heeft gegeven. Dat zit er van jongs af aan al in....